Günlük yaşamda yaşanan kazalar kimi zaman ağır yaralanmalara ve ölümlere neden olabiliyor. Ancak doğru ve zamanında yapılan müdahale ile kazaların sonuçları hafifletilebilir. Dolayısıyla böyle zamanlarda ilk yardım bilmek büyük öneme sahip.
İlk yardım, tıbbi araç gereç olmadan yapılan ilaçsız müdahalelerdir. Bir kaza halinde ya da yaşamı tehlikeye atan bir durumda, sağlık görevlileri gelene kadar hayati tehlikenin azaltılması veya durumun daha kötüye gitmesini engellemek için yapılan uygulamalara denir. İlk yardımda kişinin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürmesi amaçlanır.
İlk yardımın; koruma, bildirme ve kurtarma olarak üç aşaması vardır:
-Koruma: Önce müdahale edecek kişi, kendisini ve kaza yerini korumaya almalıdır. Kaza yerinin işaretlenmesi, ışıklı tabela kullanılması, zehirlenme riski olması durumunda gaz kaynaklarının kesilmesi gerekir.
-Bildirme: Hızlıca sağlık ekiplerine ulaşılmalıdır. 112’ye kazazedenin durumu detaylı, hızlı ve anlaşılır biçimde anlatılmalıdır.
-Kurtarma: Müdahale edecek kişi, sakin ve hızlı biçimde kazazedeye kurtarma adımlarını uygulamalıdır. İlk yardım bilmeyen kişiler kazazedeye dokunmamalı, yerinden kıpırdatmamalıdır.
İlk yardım gerektiren hallerde ilk müdahaleyi, yalnızca ilk yardım sertifikası bulunan kişilerin yapması gerekir. İlkyardım sertifikası olmayan kişilerin bilinçsiz yaptığı müdahale, yaralının durumunun daha da kötüleşmesine neden olabilir.
İlk yardım sertifikası Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve ilk yardım eğitimi vermeye yetkili olan kurumların kurslarına katılarak alınır. Bu kurumlarda 16 saatlik teorik ve uygulama eğitimleri verilir. Eğitimler tamamlandıktan sonra, katılımcılar Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sınava girer ve sınavda başarılı olanlar Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardımcı sertifikası ve ilk yardımcı kimlik kartı almaya hak kazanır.