Cinsellik Terapisi Nedir?

Cinsel terapi, psikiyatrist ve psikologlar tarafından yapılan cinsel sorunları olan kişi veya çiftlere uygulanan bir tür kognitif (bilişsel) davranış tedavisidir.

İnsanlarda cinsel aktivite 4 bölüme ayrılır, ilk aşaması uyarılmadır. Uyarılmanın ardından cinsel arzu bir noktada plato çizer ve orgazm gerçekleşir. Son aşaması ise çözülme evresidir.

Cinsellikle ilgili sorunlar bu evrelerden birini ilgilendiren sorunlardan kaynaklanabilir. Cinsel aktivitenin sağlıklı biçimde gerçekleştirilememesine “seksüel disfonksiyon” denir. Seksüel disfonksiyon her iki cinste de ortaya çıkabilir. Ortalama her 10 kadından 4’ünün ve her 10 erkekten 3’ünün hayatının bir bölümünde seksüel disfonksiyon oluşabilir.

Seksüel disfonksiyon tanımına dahil olan birçok farklı durum vardır:

  • Erektil disfonksiyon,
  • Libido kaybı (cinsel isteksizlik),
  • İlgi kaybı,
  • Prematür ejekülasyon (erken boşalma),
  • Özgüven problemleri,
  • Orgazm evresi ilgili sorunlar.

Cinsel hayatın sağlıklı düzeyde sürdürülmesini engelleyen sorunların çözümü için cinsel terapiden yararlanılabilir.

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsel terapi; diyalog ve uzlaşı üzerine kurulu olan bir konuşma terapisidir. Terapi alan kişiler tıbbi, psikolojik ya da kişisel sorunlarından hangilerinin cinsel yaşamda problem haline geldiğinin tespitine yönelik iletişim kurarlar.

Geçici süreli bir danışmanlık hizmeti olan cinsel terapi, genellikle 5 ile 20 seans arasında tamamlanır.

Cinsel Terapi Nasıl Yapılır?

Seans sırasında cinsel hayatla ilgili sorun oluşturabilecek durumlar terapi uzmanı tarafından değerlendirilir. Cinsel isteğin derecesi, cinsel birleşmeye mani olabilecek fiziksel bir sorunun olup olmadığı, disparoni (ağrılı cinsel birleşme) veya cinsel yaşamı etkileyecek kronik bir rahatsızlığın olup olmadığı gibi durumlar konuşma terapisiyle incelenir.

Cinsel terapi seansında deneyim, endişe ve duyguların paylaşımı gerçekleşir. Terapi uzmanı ihtiyaca göre, çiftlerle aynı anda veya ayrı ayrı görüşebilir.

Cinsel terapi uzmanı seksüel disfonksiyonun kaynağı olan sorunun danışan tarafından kabul edilmesi ve farkındalığın sağlanmasının ardından bunun kontrolüne yönelik adımların atılması için seansları yönlendirir. Duygusal sorunların seksüel disfonksiyonun kaynağı olabileceğinin araştırılması için çeşitli psikolojik testler de uygulanabilir.

Seansların ardından kitap okuma ya da sağlıklı iletişim kurma egzersizleri gibi ödevler verebilir.

Sorunun fiziksel bir problemden kaynaklandığı tespit edilirse, terapi uzmanı kişileri bu ilgili branşa yönlendirir.


Diğer Duyurular

Orkun Eğitim Ön Kayıt
Copyright © 2024 Orkun Eğitim Kurumları Tüm Hakları Saklıdır.